Nézze meg mik a várható honlap és design trendek 2014-et tekintve: kevesebb flash tartalom, lapos kezelőfelület, nagyobb betűstílusok, és retina kijelzőkhöz készített nagy felbontású képek.

Kedvencek közé

2013-11-28

Szerző: K.D.

7 várható honlap és design trend 2014-re

7 várható honlap és design trend 2014-re

Mivel a web folyamatosan fejlődik újabb és újabb trendek dominálnak a honlapokon. A honlap elemzésével (design, tartalom, funkciók…) láthatjuk, mennyire hatékonyan érjük el a látogatókat. Tekinthetjük ezeket az adatokat egy útmutatónak is, melyeket ha megfelelően használunk fel, biztosíthatjuk honlapunk hosszú távú, folyamatos látogatottságát.


2014 Web Trendek

Az alábbi trendek nem minden oldal esetében értendőek. Ezek egyszerűen bizonyos tendenciák, melyekből következtethetünk arra, melyek lesznek a jövő évi web trendek. Egy kis kreativitással egyszerűen beépíthetjük ezeket a megoldásokat meglévő honlapunkba is. Nézzük milyen újdonságokkal kell szembe néznünk a jövő évet tekintve.

 

Egy oldalas honlapok
 

Az egyoldalas weboldalak segítenek megőrizni a tartalmat egy helyen, könnyű navigálni rajtuk, gyakorlatilag csak görgetni kell végig az oldalon. Az egyoldalas design technika segíthet közvetíteni a lineáris információ átadást, jobban fókuszálhat a látogató a fontos részletekre. Ez a fajta weboldal azonban nem ideális sok a tartalom esetén és nem a legjobb megoldás, ha a keresőoptimalizálásra is nagy hangsúlyt fektetünk.

Egyoldalas honlapok


Hosszú, nagy terjedelmű oldalak
 

A mobil eszközök elterjedésével, a kis képernyőn kényszerítve vannak a látogatók, hogy folyamatosan görgessenek végig az oldalon. Ez többek közt arra is kényszeríti a honlap tervezőjét, hogy minden lényeges tartalom elérhető legyen a főoldalról. Itt fontos még kiemelni azt is, hogy egy hosszabb oldalon lévő sok információt is megfelelően kell elrendezni. Ha ez a tartalom túlságosan zsúfolt, nem biztos, hogy a látogató megtalálja a keresett információkat. Az ilyen hosszú oldalak esetén érdemes több ún.: „Call to action” felhívást is elhelyezni, a tovább navigálás miatt.

 

Lapos felületek, ikonok, grafikák
 

Lapos „UI”, vagy lapos felhasználói felület, egy feltörekvő koncepció a web designban. A stílust már egyre több oldalon tesztelik, használják. Ez a technika erősen összpontosít a tartalomra, és alapvetően kevesebb tervezést is igényel, mint a korábban használt árnyékok, lekerekített tartalmak és egyéb perspektivikus grafikai elemek.

 

Korábban, a weboldalak designja gyakran követte az ún.: „skeuomorphic” designt. Erre főleg a nagy színátmenetek, lekerekített sarkok, vetett árnyékok és 3D-s elemek voltak a jellemzőek. A kevesebb kép és egyszerűbb design elemek gyorsabb betöltési időt biztosítanak. Az Apple új mobil operációs rendszere az iOS 7, a Google Gmail, Facebook, és a Windows 8 jól példázzák az interfészeket, amelyeken már bevezették lapos felhasználó felületet – igen nagy sikerrel.

Lapos - flat ui design

 

Fix fejléc, és menüsor
 

Régebbi honlapok esetében a fejléc, és a navigációs menü is rögzítve volt az oldal tetejére, így lefelé lapozva az oldalon már nem volt látható.  Ez arra kényszerítette a látogatókat, hogy a tovább navigálás érdekében lapozzanak fel az oldal tetejére. A hosszabb oldalakon, és főleg mobil eszközökön nem túl kényelmes az állandó fel-lelapozgatás. Emiatt sok helyen rögzítik a fejléc sávot az oldal felső részén, oly módon, hogy az oldalon való lejjebb görgetés esetén is fix helyen marad, így folyamatosan látható. Miután a navigációs menü látható marad, az olvasók könnyebben tudnak navigálni a weboldalon.

Fix menüsör és fejléc

 

Nagyobb betűk – tömörebb tartalom
 

Az elmúlt néhány évben, a képernyőfelbontás növekedésével egyre nagyobb betűméret használatára van szükség. Így az oldalon lévő tartalom átláthatóbb, jobban olvasható. A nagy képernyőfelbontáson (HD, FullHD), már a szokásos 12 pontos betűméret igen kicsinek számít, és megnehezíti az olvasást. Ez változatos méretű betűk alkalmazását követelte meg a honlap készítőktől például az egyes bekezdések kiemelése miatt.

 

Ha egy weboldal túlságosan bőbeszédű, azaz a szöveg túlságosan egyhangú és tömör – előfordulhat, hogy a látogató úgy dönt nem olvassa végig az egész szöveget. A nagy típus segít abban, hogy az egyes fő elemeket nagyobb betűvel emeljük ki, így ezek könnyebben megragadják az olvasó figyelmét.

Nagyobb betűkészletek trend 2014

 

Flash / Silverlight / Javascript / HTML 5 Animációk / CSS 3
 

Évekig az Adobe Flash kiegészítő uralta a honlapokon fellelhető videókat, animációkat. Az utóbbi időkben elterjedt Silverlight technika majd ugyanazt a területet volt képes lefedni, amit a flash korábban – így ezzel sem jutottak előrébb a fejlesztők. Ezeknek a kiegészítőknek a használata nem túl jó ötlet, egyrészt a google nem indexeli a flash tartalmakat, másrészt jócskán képesek megnövelni az oldalak betöltését is.

 

Ezeket a technikákat sokkal inkább elkezdték felváltani a Javascript, HTML és CSS eszközök. A modern böngészőknek, és főleg a mobil eszközöknek nem kell külön kiegészítőkre támaszkodni az oldalak helyes betöltésének szempontjából. Ezek hátránya, hogy a korábbi elavult böngészők még nem támogatják az új HTML 5, illetve CSS 3 szabványokat.

 

Nagy felbontású retina kijelzők
 

Mivel egyre több kijelző fogja alkalmazni az Apple által már használt retina kijelzőt, igen nagy felbontású képekre lesz szükségünk, hogy ezeken az eszközökön is kiváló minőségű tartalmat tudjunk megjeleníteni. Jelenleg ugyan az Apple Retina MacBook-ja mutatja a legjelentősebb különbséget a képeket tekintve, amit az internetezők jelenleg igen kis része használ, viszont érdemes szem előtt tartani 2014-re nézve.

retina kijelzők 2014-ben

 


Kapcsolódó tartalmak:

5 egyszerű tipp, hogy esztétikusabbá tedd honlapod megjelenését (2. rész)

5 egyszerű tipp, hogy esztétikusabbá tedd honlapod megjelenését (1. rész)

10 tipp, hogy több visszatérő oldallátogatód legyen

A leggyakoribb honlapkészítési hibák, melyekre jó ha Te is odafigyelsz!

 


Ossza meg!

 

Mit ér egy szép honlap, ha senki nem látogatja? Mit ér egy magas látogatottságú weboldal, ha az megjelenésében nem tükrözi cége szakértelmét?

 

Ugye Ön sem szeretné ha látogatói negatív képet alakítanának ki Önről, még mielőtt a vásárlóivá válnának?

 

Több éves szakértelemmel és tapasztalattal a hátunk mögött olyan komplett online megoldást kínálunk mely a mikro, kis- és középvállalkozások számára versenyképes pozíciót biztosít.

 

Marketing blog ízelítő

 

Hogyan írj jó hírlevelet

Az e-mail hírlevél igen régi, de elterjedt eszköz az online marketingben. Sokan úgy gondolják, hogy idejétmúlt és a közösségi médiában vagy blogolásban látják a jövőt. De nem, ez nem a múlté, nem vesztett fényéből és fontosságából. Gyakorlatban egyre jobban teljesít!  Tovább

2018-06-04

7 Marketing trend az idei évre

A marketing világa állandóan változik, pláne a közösségi média modern világában.  A brendeknek folyamatosan kihívás hogy versenyképesek maradjanak a piacon. Íme néhány  tendencia amivel érdemes foglalkozni Tovább

2018-06-01

REDESIGN

Mostanra az emberek mindent az interneten intéznek, legyen ez vásárlás, szórakozás, tájékozódás, kapcsolatteremtés, ügyintézés, cégek felkutatása stb. Ez van felgyorsult világban élünk!    Tovább

2018-06-01

A színek jelentősége a marketing világában

A marketingben tudatosan építenek a színekre, ugyanis számos kutatás és vizsgálat kimutatta, hogy a gyors döntésen alapuló vásárlások 80%-ánál színek alapján történik a döntés egy adott termék mellett. Így a színekre és hatásaikra mind a kereskedelemben, csomagolásokon, termékeken, reklámokban nagy hangsúlyt fektetnek! Tovább

2018-05-30

A jó design jó üzlet

De mi is az a jó design?! Gyakran feltett kérdés, rengeteg válasszal. Most összegyűjtöttük 2018 legdominánsabb trendjeit.   Tovább

2018-05-30

2018-as webdesign trendek

Mikor foglalkoztak utoljára a weboldalával? Tovább

2018-05-28

Programozót, webfejlesztőt keresünk!

Programozót, webfejlesztőt keresünk!

Több, mint 10 éves múltú, stabil hátterű hazai cég keres Budapest XIV. kerületében lévő székhelyére programozó kollégát, első sorban sitebuild, frontend feladatok ellátására. Csatlakozz egy fiatalos csapatba, ahol szakmailag is fejlődhetsz változatos munkáinknak köszönhetően!   Programozót, webfejlesztőt keresünk!

2018-03-21

A Sony World Photography Awards 2017 döntős képei

A Sony World Photography Awards 2017 lélegzetelállító döntős képei

A Sony World Photography Awards, ami az egyik legnevesebb esemény a profi és amatőr fotóművészek körében, nemrégiben közzétette a döntős versenyzők képeit. Tovább

2017-06-16

z generáció marketing

A Z generáció – A digitális bennszülöttek a piacon

A Z generáció, azaz a jelenlegi 13-17 évesek, már mobillal kezdték az iskolát. Ellentétben az Y generációval, akik a mobilhasználat úttörői voltak, a Z tinik már bennszülötteknek számítanak. Tovább

2017-05-18

Google Earth újdonságok

Újítások a Google Earth-ben

A Google nemrégiben átalakította, megújította az Earth-öt, és egy dolog bizonyos, hogy megérte két évet várni rá. Tovább

2017-05-12

További cikkek